22 yaşındaki Mahsa Amini'nin İran'da başörtüsü yasası nedeniyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar durmadı. Şimdiye kadar 400'den fazla kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 8'e yükseldi. Başkent Tahran da dahil olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerine yayılan protestolarda 400'den fazla kişi yaralandı ve ölü sayısı 8'e yükseldi. Protestolar sırasında şimdiye kadar 500'den fazla kişi gözaltına alındı. Çevik kuvvet polisi protestocuları durdurmaya çalışırken birçok yerde sokak kavgaları yaşansa da, bazı işyerleri gösterilere destek amacıyla kapatıldı.
Bazı şehirlerde göstericiler başörtülerini yaktı. Sosyal medyada görüşler paylaşılırken, çok sayıda kadın saçlarını keserek protesto etti. Bazı yerlerde uzun süreli internet kesintileri yaşandı. İran İletişim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, kesintiler "güvenlik endişeleri için" idi.
Kadınlar Saçlarını Kesiyor
İran'da Mahsa Amini'nin ölümü üzerine İstanbul’da olan İran Başkonsolosluğu önünde protestolar düzenlendi. Amini için yürütülen küresel kampanyalara destek amacıyla Başkonsolosluk önünde toplanan kadınlar saçlarını kesti. İranlı kadınlar adına konuşan Pita Seperniyan, "On yıldır tek başıma Türkiye'de yaşadım. Neden memleketimden bu kadar uzağım? Çoğunlukla bize hak tanımadıkları için. Biz güçsüzüz. Her şeyi engelliyorlar. Eylem sırasında konuşan kadınlardan Meryem, Türkiye'ye gitme motivasyonlarını şu sözlerle dile getirdi. "Kadın olduğum için spor yapmama izin verilmedi. 22 yaşındaki kızımızı bizim gibi giyinmek istediği için öldürdüler” dedi.
İran'da Protestolar Şiddetlenmeye Başladı
Başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle tutuklanan 22 yaşındaki İranlı Mahsa Emini'nin vefatından bu yana protestolar devam ediyor. Meşhed, Tebriz ve Kazvin kentlerinde düzenlenen protestolarda rejim yanlısı üç Besiç üyesinin hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı fazlasıyla arttı. İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitirmesinin ardından başlayan protestolar altıncı gününe girerken, bazı kentlerde göstericiler polis arabalarını ve ambulansları ateşe verdi.
Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, Mahsa Emini'nin Tahran'da İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılıp komaya girmesinin ardından 16 Eylül'de ölümüyle başlayan protestoların, Tahran'da, 13 Eylül'de hızla ülke çapında çok sayıda il, ilçe ve kasabaya yayıldı. Kazvin, Zincan, İlam, Mazenderan ve Hemedan,Tahran, Senendec, Kerec, Tebriz, Meşhed, Kiş, Kirman, Yazd, Reşt, Bander Abbas, Abadan, Kirmanşah, Erdebil, İsfahan, Urmiye’ye kadar yayıldı,. Protestocular ve güvenlik personeli arasında çok sayıda şiddetli çatışma yaşandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, protestocuların Cuma gecesi Kuzey Horasan eyaletinin Bucnurd ilçesinde bir polis karakoluna saldırdığını ve ateşe verdiğini de gösteriyor.