Malulen emeklilik şartları nelerdir? Hangi hastalıklar nedeniyle malulen emekli olunur?
Malulen emeklilik şartları nelerdir? Hangi hastalıklar nedeniyle malulen emekli olunur? İşte malulen emekli olma şartları ve detaylar...
Malulen emeklilik, çalışanların fiziksel rahatsızlıkları veya tedavisi imkansız hastalıklar nedeniyle mesleklerini yapamayacak hale gelmeleri durumunda uygulanan bir emeklilik işlemidir.
MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?
Malulen emeklilik için bazı şartlar bulunuyor. En az on yıldan beri sigortalı olup, toplam olarak 1800 gün prim ödenmiş olması gerekmektedir. En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır. Ancak eksik primler malulen emekli olmadan önce toplu olarak ödenebilmektedir. Sigortalının malulen emekli olabilmesi için maluliyetin işe girdikten sonra meydana gelmiş olması gerekmektedir. Başvuru yapabilmesi için işten ayrılmış olması şarttır. Sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte maluliyetin tespiti tam teşekkülü Sağlık Kurulundan maluliyet raporunun alınması gerekmektedir.
HANGİ HASTALIKLAR NEDENİYLE MALULEN EMEKLİ OLUNUR?
Malulen emekli olunabilmesi için belirli hastalıkların neden olduğu maluliyet durumları da bulunmaktadır. SGK tarafından yayınlanan hastalık listesi içerisinde nörolojik, psikiyatrik, göz, boğaz, onkolojik, hematolojik, travmatolojik, romatolojik, gastroenterolojik, dermatolojik hastalıklar ve kalp-damar hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları gibi birçok kategori yer almaktadır. Örneğin, kanser, beyin tümörü, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, görme azlığı, Parkinson, demans, epilepsi, anemi, Behçet hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları gibi hastalıklar malulen emeklilik gerektiren durumlar arasında yer almaktadır.