Tiyatro ve sinema sanatçısı Can Gürzap 79 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Hayatını kaybetmesinin ardından Gürzap hakkında birçok detay merak edildi. Can Gürzap kimdir? Can Gürzap nereli? Can Gürzap evli miydi? Can Gürzap hayatı...
CAN GÜRZAP KİMDİR?
Can Gürzap, Türk sinema, tiyatro ve dizi sahnelerinde adını duyurmuş bir sanatçıdır. Aynı zamanda yazarlık ve eğitmenlik alanlarında da faaliyet gösteren Gürzap, 1962 yılında Kadıköy Maarif Koleji'nden mezun olduktan sonra Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'ne başlamış ve bu alandaki eğitimini 1968 yılında tamamladı. Sanat hayatına babası Reşit Gürzap'tan aldığı tiyatro eğitimi ile başlayan Can Gürzap, Londra'da Central School of Speech and Drama'da aldığı burslu eğitimle kendini geliştirdi.
Türkiye'ye dönüşünden sonra Ankara Devlet Konservatuvarı'nda öğretmenlik, Devlet Tiyatrosu'nda ise oyunculuk ve yönetmenlik gibi çeşitli görevlerde bulundu. 1978'de İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun kurucu müdürlüğüne atanmış ve aynı zamanda İstanbul Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nün kuruluşunda önemli bir rol üstlendi. Sanatçı, TRT'de radyo tiyatrosu hazırlamış ve birçok televizyon dizisinde, sinema ve tiyatro oyunlarında yer aldı.
Can Gürzap, sanat kariyerine ek olarak, 1990 yılında "Dialog" adlı konuşma eğitimi veren bir okulun kuruluşuna katıldı. Ayrıca çevirmenlik ve senaryo yazarlığı da yapmaktadır. Halen kurucusu olduğu Dialog'da görev almaya devam eden sanatçı, 2009 yılında kendi adını taşıyan "TİYATRO DİALOG" isimli tiyatro sahnesini hayata geçirdi.
Can Gürzap'ın sanat hayatı sadece sahne üzerinde değil, aynı zamanda yazın dünyasında da iz bıraktı. Konuşma sorunlarını incelediği "Konuşan İnsan" (1999) ve "Söz Söyleme Ve Diksiyon" (2006) isimli kitapları bu alandaki katkılarından sadece birkaçıdır.
Evlilikleri ve özel hayatına dair, sanatçının 1971 yılında Arsen Gürzap ile evlenip 2001 yılında ayrıldığı, Ayşe ve Elif adında iki kız çocuğuna sahip olduğu bilinmektedir.
Can Gürzap, sadece sahne önünde değil, aynı zamanda sahne arkasında da etkili bir isim olmuş ve yönetmen olarak birçok oyunun altına imza attı. Kendi sahnelediği oyunlardan bazıları "Bana Bunu Yapma" (2009), "Gönül Hırsızı" (2006), "Amadeus" (2003) ve "Taraf Tutmak" (2003) gibi önemli başlıklardır.
Filmografisi ise "Bir Avuç Deniz" (2011), "Gelecekten Bir Gün" (2009), "Kurtlar Vadisi Pusu" (2007), "Aşk Beklemez" (2006), "Rüyalarda Buluşuruz" (2006) gibi yapımları içermektedir.