Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin değişmeyen gündemi olan depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ülkemiz, deprem kuşağında bulunması sebebiyle sürekli olarak deprem riski altında bulunuyor. Son olarak 6 Şubat gecesi 11 ilde büyük bir felaket yaşandıktan sonra, Bursa'da meydana gelen depremle birlikte dikkatler tekrar deprem uzmanlarına çevrildi.
4 Aralık Pazartesi günü Marmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde Bursa Mudanya açıklarında 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ardından sırasıyla 4,5 ve 3,5 büyüklüklerinde depremler yaşandı. Bu depremler, Bursa, İstanbul, İzmir ve Tekirdağ gibi birçok ilde hissedildi.
İSTANBUL'DA DEPREM İHTİMALİ YÜZDE 47
DW Türkçe'ye konuşan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Mudanya açıklarında gerçekleşen depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolunda gerçekleştiğini belirtti. Büyük Marmara depremi ise aynı fay hattının kuzey kolunda bekleniyor. Görür'e göre, İstanbul'da her an deprem olma ihtimali yüzde 47'ye çıkmış durumda.
Kuzey Anadolu Fay Hattı, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminde kırılmıştı. Aynı fay hattının İstanbul'dan geçtiği biliniyor ve bu nedenle İstanbul, 7 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem riski altında bulunuyor.
Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi'nin Kumburgaz ve Adalar faylarının deprem üretebileceğini belirterek Adalar fayının kırılması durumunda en fazla 7, Kumburgaz fayının kırılması durumunda minimum 7,2, her iki fayın aynı anda kırılması durumunda ise 7,5 büyüklüğünde bir deprem olabileceği uyarısında bulundu.
Deprem uyarılarıyla bilinen Prof. Dr. Naci Görür, Kafa TV'de yaptığı açıklamada 18 ili isim vererek uyardı. Fay hattı üzerinde bulunan bu iller arasında Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa ve Hakkari yer alıyor. Görür, bu illerde olası bir depremin zarar ve kaybının anormal derecede fazla olabileceğini belirtti.