Evde kolayca yapılan lezzetli donutlarla misafirlerinizi ve sevdiklerinizi şımartacaksınız. İşte, tam kıvamında nefis donut tarifi...
TAM KIVAMINDA DONUT TARİFİ
Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 3 yemek kaşığı şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 paket instant maya
- 1 fiske tuz
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 adet yumurta
- 5 su bardağı un
Süsleme için:
- Şekerli tarçın
- Eritilmiş çikolata
Yapılışı:
- Yoğurma kabına 1 su bardağı ılık süt, 1 su bardağı ılık su, 3 yemek kaşığı şeker, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 paket instant maya, bir fiske tuz, 1 çay kaşığı tarçın ve 1 adet yumurtayı alın ve güzelce çırpın.
- Ardından unu yavaş yavaş ilave ederek çırpmaya devam edin. Hamur kıvamı aldığında yoğurmaya başlayın. Toplamda 5 su bardağı un kullanarak bu kıvamı elde edeceksiniz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olunca streç filmle üzerini kapatın. Daha sonra üzerini temiz bir bezle örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölün. Bir parçasını kızartmak, diğer parçasını fırında pişirmek için hazırlayın.. Beklettiğiniz hamuru streç filmle kapatıp bir kenara alın.
- Hamurumuzu merdane yardımıyla açın.
- 1 parmak kalınlığında açtıktan sonra bir kesme aparatı ya da bardak ağzıyla yuvarlaklar kesin.
- Daha sonra bir şişe kapağı yardımıyla yuvarlakların ortasını da keserek halkalar elde edelim.
- Pişirme kağıdınızı alın ve fırın tepsisine yerleştirin. Hazırladığınız halkaları pişirme kağıdının üzerine dizin.
- Ardından üzerlerini streç filmle kapatarak 10-15 dakika daha tepside mayalanmaya bırakın.
- Sürenin sonunda 180°C derece fırına verin ve üzeri kızarana kadar pişirin.
- Kalan hamurlara aynı işlemleri tekrarlayın. Şekil verdikten sonra arta kalan hamur parçalarını birleştirip tekrar açın.
- Elde ettiğiniz halkaları yine pişirme kağıdının üzerine dizin. Daha sonra pişirme kağıdını bir makas yardımıyla halkaların boyutunda kesin.
- Fırına verdiğiniz donutlar bu süre zarfında pişecek, onları bir kenarda soğumaya bırakabilirsiniz.
- Donutları derin bir tencerede kızdırdığınız yağa bırakın.
- Altı kızaran hamurları ters çevirerek her iki tarafının da kızarmasını sağlayın.
- Kızarttığınız donutları havlu kağıt serili bir tabağa alın ve süsleme aşamasına geçin.
- Öncelikle sıcak donutları tarçına batırarak süsleyin.
- Ardından kalan donutları benmari usulü erittiğiniz çikolataya batırarak süsleyin.
- Aynı şekilde fırında pişirdiğiniz donutları da eritilmiş çikolataya batırın. Afiyet olsun!