Sofraları lezzetiyle süsleyen şöbiyet tatlısı nasıl yapılır? Şöbiyet tatlısı için gerekli malzemeler nelerdir?

Geleneksel tatların buluştuğu yumuşacık yufkalarla hazırlanan şöbiyet tarifi nasıl yapılır? İşte içindeki irmikli kaymak ve antep fıstığı ile lezzet şöleni yaşatacak şöbiyet tarifi...

Osmanlı döneminden günümüze uzanan şöbiyet tatlısı, özel günlerde ve bayramlarda sofraları süsleyen geleneksel bir tatlıdır. Bu lezzetli tatlı, ince baklava yufkaları arasında özenle hazırlanan iç malzemesi ve şerbetiyle aileler arasında nesilden nesle aktarılan bir miras niteliği taşır. İşte hem görünümü hem de lezzetiyle Türk mutfağının zengin tatlılarından biri olan şöbiyet tatlısı tarifi...

ŞÖBİYET TATLISI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

  • 15 adet baklavalık yufka
  • 150 gr tereyağı

Şerbet için:

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su (500 ml)
  • 3-4 damla limon suyu

Kaymak için:

  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 2,5 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket vanilya

İç ve üst süsleme:

  • Toz Antep fıstığı

Hazırlık:

  1. Öncelikle şerbet için uygun bir tencereye 2 su bardağı toz şeker ve 2,5 su bardağı suyu karıştırarak kaynamaya bırakın.
  2. Şerbet kaynadıktan sonra içine 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyin ve 15 dakika daha kısık ateşte kaynatarak ardından altını kapatıp soğumaya bırakın.
  3. Kaymak için uygun bir tencereye 1 su bardağı süt ve 2,5 yemek kaşığı irmiği alıp karıştırarak pişirmeye başlayın.
  4. Karışım kaynamaya başladığında 1 paket vanilyayı ekleyip karıştırmaya devam edin. Muhallebi kıvam aldığında ocaktan alın.
  5. Baklava yufkalarını tezgaha serin ve her birine eritilmiş tereyağı sürün. Üst üste koyarak katlar oluşturun, en üst katına tereyağı sürmeyin.
  6. Yufkaları kareler halinde kesin. Her bir karenin ortasına 1 tatlı kaşığı hazırladığınız kaymaktan koyun ve üzerine toz Antep fıstığı serpin.
  7. Yufkaları üçgen şeklinde kapatın ve fırın tepsisine yerleştirin.
  8. Üzerlerine kalan tereyağını sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
  9. Fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti gezdirin. Şerbetini çekmeleri için bekleyin.
  10. Şerbetini tamamen çeken tatlıları toz Antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yaşam Haberleri