Yemek duası nasıl okunur? Yemek duası Arapça ve Türkçe okunuşu

İslam'da yemek duası, Allah'a verilen nimetler için şükran ifadesi ve minnettarlık göstergesi olarak değerlendirilir. Yemek ve rızık, İslam inancında büyük bir öneme sahip olup, yemek duaları hem manevi açıdan hem de günlük hayatta görgü kuralları açısından büyük bir öneme sahiptir. Peki, yemek duası nasıl okunur? Yemek duasının anlamı nedir?

Yemek duası, İslam'da Allah'a sunulan şükran ifadeleridir ve verilen nimetlere karşı duyulan minnettarlığın bir göstergesidir. Yemek ve rızık, İslam inancında büyük bir öneme sahiptir. Yemeğe başlamadan ve bitirdikten sonra yapılan yemek duası, hem görgü kuralları hem de manevi değerler açısından önemlidir.

Sofra duası olarak da bilinen bu dua, Türkçe anlamı ve Arapça yazılışı ile birlikte, kısa ve uzun versiyonları, faziletleri ve diğer ilgili bilgileriyle merak edenler için sunulur. Peki, yemek duası nasıl okunur?

YEMEK DUASI NASIL OKUNUR?

Yemek veya sofra duası, yemeğin başında veya sonunda edilen şükran sözleridir. Allah'a (C.C) verilen nimetler için şükretmek isteyenler, aynı zamanda yemek duasını nasıl okuyacaklarını da öğrenmek isteyebilirler. Ezbere bilinmeyen bu dua, yemeğe başlarken veya bitirirken nasıl okunur, bu konuda merak bu içerikte yer almaktadır.

YEMEK DUASI OKUNUŞU

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) bir şey yeyip içtikten sonra şu duâyı okurdu:

Elhamdü lillâhillezî et'amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn

Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.

El-Hamdü lillâhillezî et'amenî hâzat-taâme ve razakanîhi min ğayri havlin velâ kuvvetin

YEMEK DUASI ANLAMI

"Bize yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allâh'a hamdolsun"(Tirmizî, Daavât 5 5; Ebû Dâvud, Et'ime 5 2 ; İbnu Mâce, Et'ime 16 )

"Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz. " (Buhârî, Et`ime 54.;Ebû Dâvûd, Et`ime 52 (3849); İbni Mâce, Et`ime 16)

"Bu yiyeceği bana yediren ve tarafımdan hiçbir güç ve kuvvet olmadan bunu bana rızık kılan Allâh'a hamdolsun" derse geçmiş günahları affolunur" dedi."(Ebû Dâvud, Libâs 1; Tirmizî, Da'avât 55; İbnu Mâce, Et'ime 16)

Yaşam Haberleri