Çok fazla uykuya ihtiyacının olmadığını düşünen ve dinlenmenin zaman kaybı olduğuna inanan insanlar büyük tehlikede. Çok zararlı olmasına rağmen insanların çoğu daha az uyumakla övünüyor. Sağlık ve zindelik söz konusu olduğunda, uyku ve dinlenme, sıklıkla gözden kaçan iki önemli faktördür. Birçok kişi, gün için bize daha fazla enerji verdiği için daha az uyumanın tercih edildiğini düşünüyor. Hatta bazıları enerji harcamasını ve kilo kaybını artırdığını da iddia ediyor. Fakat bu gerçekten büyük bir yanılsama. Çoğu zaman, yeterince uyumamak vücut için oldukça kötüdür. Bunu destekleyen ve daha az uyumanın beyninizin ne kadar kötü çalıştığını nasıl etkilediğini gösteren çalışmaları sizinle paylaşacağız.
Çoğu Kişinin Övündüğü Az Uyumanın İnanılmaz Zararları
Bazı Kanadalı araştırmacılar, birkaç ay önce uykusuzluk ve potansiyel bilişsel yansımalar arasındaki bağlantıya baktılar. Sonuçlar ayrıca, özellikle huzursuz uyku sorununu çözmek için oluşturulan çeşitli uygulamaların değerini de ortaya koydu. Her türlü uyku yoksunluğu, hafıza kaybı ve bilişsel gerileme riskini %22 oranında artırabilir. Bu detaylı bir şekilde araştırılsa inanılmaz yüksek bir oran olarak karşımıza çıkıyor.
Çalışmaya 45 ile 85 yaşları arasındaki 25.000'den fazla yetişkin katıldı. Bu kişiler hafıza sınavını üç yıl arayla iki kez yaptılar ve ikinci seferde çok daha kötü sonuçlar elde ettiler. Uyku sürelerinin ve kalitelerinin düştüğünü iddia ettiler. Görünen o ki, daha az uyumak hafıza ve beyin üzerinde bu olumsuz etkilere sahip. Bu da hayat kalitesini oldukça kötüleştiren bir durum. Uygun dinlenme ve düzenli bir uyku programı ile Alzheimer gibi riskli hastalıklardan kaçınabilir, sağlıklı bir kiloyu koruyabiliriz. Aslında, bir gece en az 6,5 saat uyumak, bazı tehlikeli beyin hücresi dejeneratif bozukluklarının da başlangıcını fazlasıyla geciktiriyor gibi görünüyor.
Uykusuzluk Problemi Olanlar Ne Yapmalı?
Her şeyden önce, uykusuzluk problemi yaşıyorsanız, doktorunuz ilk başvuru noktanız olmalıdır. Uykusuzluğu hafife almamak önemlidir ve evde kendi başınıza tedavi etmeye çalışmak, sağlık üzerinde çok olumsuz etkilere neden olma riskini taşır. Bununla birlikte, uyuma becerimize fayda sağlayacak bazı alışkanlıklar edinebiliriz. Örnek vermek gerekirse yatmadan hemen önce televizyon izlemekten ve akıllı telefon kullanmaktan kaçınmalıyız. Alternatif olarak, uykuya hazırlanmak için yatmadan önce kısa bir süre ağır olmamak şartıyla egzersiz de yapabiliriz. Ek olarak elbette daha iyi bir uyku için alkol ve sigaradan da uzak durulmalıdır.