Çorba Değil Kendi Başına Bir Ziyafet : Konya Usulü Bamya Çorbası
Konya usulü bamya çorbası sofralarımızda hayır diyemeyeceğimiz farklı ve mükemmel bir lezzet. Konya'da özel davetlerde ve düğünlerde ikram edilen bamya...
Konya usulü bamya çorbası sofralarımızda hayır diyemeyeceğimiz farklı ve mükemmel bir lezzet. Konya'da özel davetlerde ve düğünlerde ikram edilen bamya çorbası vazgeçilmezler arasındadır. Konya’nın ziyafet sofralarında en beğenilen bamya çorbası çiçek bamyaların kurutularak ve yumuşacık koyun etinin lezzetinin birleşimi ile oluşmaktadır.
Konya’yı ziyaret ettiğinizde mutlaka denemeniz gereken bamya çorbasını dilerseniz evinizde de anlatacağımız teknikler ile hazırlayabilirsiniz. Bu özel lezzeti Konyalılar ara yemek olarak kullanmaktadır. Siz dilerseniz akşam yemeklerinde bu lezzeti ana yemek olarak masanın baş köşesinde kullanabilirsiniz.
Bamya çorbası için malzemeler
100 gram kuyruk yağı
200 koyun eti
75 gram bamya
1 soğan
2 biber
2 domates
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber (acı biber)
Bamya çorbasının püf noktaları nelerdir?
Kurutulmuş bamyaları temizlerken parçalanmamasına dikkat ediyoruz. Çünkü içindeki sıvının dışarı çıkmasını istemeyiz.
Bamyaları tek başına haşlarken mutlaka limon tuzu kullanıyoruz. Bamyaların sünmesini istemeyiz.
Yapılışında eğer elinizde var ise bakır tencere kullanmak Konya usulü bamya çorbasına farklı bir lezzet katacaktır. Bakır tencere yok ise dökümlü tencerede kullanılabilir.
Bamya çorbasını bir gece önceden yapıp dinlendirirseniz daha koyu ve lezzetli olmaktadır.
Bamya çorbası nasıl hazırlanır ?
Bamya çorbasının yapımı için; kuruttuğunuz çiçek bamyaları eğer bamya kurutmuyorsanız aktardan aldığınız çiçek bamyaları avcunuzun içine alarak tüylerini temizliyoruz.
Sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı limon tuzunu ve bamyaların haşlanması için ocağa alıyoruz.
Diğer tarafta kuyruk yağını küçük parçalara ayırıyoruz. Bakır tencerede kuyruk yağını kavuruyoruz.
Kuyruk yağı parçalanmaya başladığında içine koyun etini ekliyoruz.
Koyun eti ve kuyruk yağı harmanlandıktan ve suyu çekildikten sonra ince ince doğradığımız soğanı ve biberi ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
Ölen biber ve soğanların ardından kabuklarını soyduğumuz domatesleri ekliyoruz.
Ardından domates ve biber salçasını ekliyoruz.
Üzerine baharatları ve limonu ya da limon tuzunu ekliyoruz.
Hepsini güzelce kavurduktan sonra 1 litre kaynamış suyu üstüne ekliyoruz.
Kaynamaya başladığında süzdüğümüz bamyaları bu karışımın içine ekliyoruz.
3 tane limon tuzu ya da biraz limon sıkıyoruz. (ekşiliği sizin damak zevkinize kalmış) altını kısıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Pişme esnasında bamyaların parçalanmaması için çok karıştırmıyoruz.
Kıvam aldıktan sonra altını kapatıyoruz.
Konya usulü bamya çorbamız hazır. Afiyet olsun.