Sıcaklık yavaş yavaş düşmeye başlıyor. Kaloriferleri açma zamanı neredeyse geldi. Kış gelmeden önce bu yazımızdaki tavsiyelere mutlaka uymalısınız. Kalorifer peteklerindeki suyu temizlemenin en basit yöntemi burada. Yaz biterken herkes sonbahara ve kışın gelişine hazırlanıyor. Sonbaharın ardından soğuk mevsim ve bazılarının en sevdiği mevsim olan kış başlayacak. Yaklaşan soğuk havalara hazırlanmanın ilk adımı, ısıtma sisteminin durumunu değerlendirmektir.
Aylarca çalışmadıktan sonra özellikle radyatörler ve kalorifer peteklerinin temizlenmesi gerekir. Bu nedenle, kaloriferin boşaltılması ve temizlenmesi ile ilgili her işlemi gözden geçireceğiz. Isıtmayla ilgili bileşenlerin bakımı çok önemlidir. Örneğin, kazan basıncı çok yüksek olursa ne olacağını anlamanız gerekir. Tüm bunlar, düzgün çalışma ve maliyet tasarrufu için gereklidir.
Kalorifer Petekleri Nasıl Çalışmaktadır?
Aslında mantık gerçekten çok kolay. Radyatör bir ucundan gelen kazandan sıcak su alır. Su içeride ısıtılır, daha sonra diğer uçtan kazana dönmeden önce radyatörde soğur. Bu döngü yavaş ilerler. Bu döngünün bozulmasını veya yanlış çalışmasını önlemek için radyatörün sık sık temizlenmesi gerekir. Bunları temizlemek her zaman gerekli değildir, ancak beklendiği gibi ısınmazlarsa, bazı kısımları soğuk kalırsa veya kahverengi su sızarsa, bu açık bir şekilde temizlenmesi gerektiğinin bir göstergesidir.
Kalorifer Peteklerindeki Suyu Temizlemenin ve Boşaltmanın En Kolay Yolu Nedir?
Aşağıdaki adımlar peteğin iç kısımlarını kolayca temizlemenize yardımcı olacaktır. Bunlar:
-Petekler çalışıyorsa, gazı ve kazanı kapatın ve alanı soğumaya bırakın.
-Zeminlerin kirlenmesini önlemek için yere bir bez koyun veya halıyı çıkarın.
-İki valfi kilitleyin.
-Radyatöre giden termostatik vanayı tutan somun gevşek bir şekilde vidalanmalıdır.
-Boşaltma vanasını açın ve boru çıkışının altına büyük bir kap yerleştirin.
-Radyatördeki pis su boşaldığında vanaları kapatın.
-Tüm kontrolleri bitirdikten sonra kaloriferi yeniden başlatın.
Özellikle radyatörü temizledikten sonra daima kazan basıncını kontrol edin. Bu cihazların içinde çamur ve bulanık su oluşumunu durdurmak için iki teknik vardır. İlk adım, istenmeyen bileşenleri ortadan kaldıran kimyasal bir prosedür olan bir inhibitörü ısıtma sistemine dahil etmektir. İkincisi, kazanı manyetik bir filtre ile donatmaktır. Kir ayırıcı olarak da bilinen bu filtre, sistemi tıkayabilecek pas ve diğer mikroskobik partikülleri yakalar. Kazanı yerleştirmeden önce takılabilir. Yeni bir kazanı kurmadan önce neye ve ne zaman ihtiyaç duyulacağını düşünmek iyi bir fikirdir. Tüm bu adımları takip etmek yerine uzmanlardan da yardım alabilirsiniz.