Bakan Varank: Uluslararası Şirketler Ülkemizi Güvenli Liman Görüyor

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "21 yılda yapmış olduğumuz reformlarla Türkiye, tüm dünyadan yatırım alan bir cazibe merkezi haline geldi. Küresel tedarik zincirindeki kırılmalar başta olmak üzere pek çok sebepten dolayı uluslararası...

Bakan Varank: Uluslararası Şirketler Ülkemizi Güvenli Liman Görüyor

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "21 yılda yapmış olduğumuz reformlarla Türkiye, tüm dünyadan yatırım alan bir cazibe merkezi haline geldi. Küresel tedarik zincirindeki kırılmalar başta olmak üzere pek çok sebepten dolayı uluslararası şirketler artık ülkemizi güvenli liman olarak görmektedir" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile Ankara'nın Akyurt ilçesinde Macar şirket tarafından yaptırılan ve yoğun bakımda tedavi gören yeni doğan hastalar için tıbbi ekipman ve cihaz üretilecek tesisin açılış töreninde bir araya geldi. Bakan Varank ve Szijjarto, program öncesinde Togg ile kısa bir gezinti yaptı. Varank ve Szijjarto'nun ikili görüşmesinin ardından heyetler arası görüşme gerçekleşti. Varank ve Szijjarto, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Bakan Varank, Macar şirketin yatırımının, medikal sektöründe Türkiye'de yapılan ilk Macar yatırımı olması nedeniyle ayrıca bir anlam ifade ettiğini belirterek, "21 yılda yapmış olduğumuz reformlarla Türkiye, tüm dünyadan yatırım alan bir cazibe merkezi haline geldi. Küresel tedarik zincirindeki kırılmalar başta olmak üzere pek çok sebepten dolayı uluslararası şirketler artık ülkemizi güvenli liman olarak görmektedir. Ar-Ge'den tasarım merkezlerine, ürün ticarileştirmeden, üretime, bölgesel lojistik faaliyetlerine kadar 300'e yakın global firma faaliyetlerini Türkiye'ye taşıdı. Buradan hem ülkemizdeki pazarlara hem dünyaya hizmet veriyorlar. 250 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırımı 21 yıllık iktidarımız döneminde çekmeyi başardık. Asya, Avrupa ve Afrika'nın kesişim noktasındaki konumumuz sayesinde küresel pazarlara kolayca erişebilme imkanımız var" dedi.

'2024 YILI TÜRKİYE-MACARİSTAN KÜLTÜR YILI OLACAK'

Özel sektör yatırımlarını özendirmek ve desteklemek için kapsamlı bir teşvik sistemi uyguladıklarını belirten Varank, "Teşvik sistemimizde bölgesel kalkınmayı, stratejik sektörleri ve ürünleri önceliyoruz. 2003'ten bugüne yaklaşık 3 trilyon liralık sabit yatırım ve 4 milyon istihdam öngören, 110 binin üzerinde yatırım için teşvik belgesi düzenledik. İşte öncelikli alanlardan olan medikal sektöründeki bu yatırımı da bu kapsamda destekledik. Medicor, Macaristan'daki üretiminin bir kısmını ülkemize taşıyarak, ürettiği ürünleri Türkiye'nin yanı sıra, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine de ihraç edecek ve ülkemize önemli bir katma değer sağlayacak. Türkiye'yi katma değerli üretimle büyütmenin derdindeyiz. Bunun için de hem yerli firmalarımızı hem de uluslararası firmaları yeni yatırımlar yapmak üzere desteklemeye, ülkemizdeki yatırım ortamını daha da iyileştirmeye ve cazip hale getirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Varank, Türkiye ve Macaristan arasındaki dostluk anlaşmasının 100'üncü yıldönümü nedeniyle 2024 yılının Türkiye-Macaristan Kültür Yılı olarak kutlanacağını söyledi.

Macar Bakan Szijjarto, yaklaşan seçimler öncesinde Bakan Varank'a başarılar dileyerek, sağlık sistemindeki teknolojik gelişmelerin insan hayatı için önem arz ettiğini belirtti. Bakan Szijjarto, Macaristan firmaları tarafından üretilen tıbbi cihazların, dünya sağlık sisteminde tercih edilen cihazlar olduğunu ifade etti.

'TOGG BULUNAN ŞEHİRLERDE HEYECAN VAR'

Varank, Nisan ayı itibari ile Togg'ların vatandaşlara teslim edilmeye başlandığını belirterek, "Bizler Bakan arkadaşlarımızla makam araçlarımızı teslim aldık ve bunları kullanıyoruz. Vatandaşlarımız da araçları teslim alıp kullanmaya başladılar. Araçların teslim edildiği şehirlerde bir coşku var, heyecan var. Böyle bir milli gururun piyasaya çıkmasından vatandaşlarımız memnunlar. Bu bir araç projesi olarak değerlendirilebilir; ama bu "Türkiye'nin Otomobili Projesi" Türkiye'nin kendine güvendiğinde, desteklendiğinde neleri başarabileceğinin en güzel örneklerinden bir tanesi" dedi.

Bakan Varank, Macar Bakan Szijjarto'ya "Togg Macaristan'da satılır mı?" diye sorduğunu ve Bakan Szijjarto'nun da "Gayet iyi satılır" cevabını verdiğini söyledi.

Bakan Varank ve Bakan Szijjarto, konuşmalarının ardından açılışını yaptıkları tesisi gezdi. Macar şirket, Ankara'nın Akyurt ilçesinde bulunan üretim tesisinde yoğun bakımda tedavi gören yeni doğan hastalar için tıbbi ekipman ve cihaz üretecek.

FOTOĞRAFLI