Çin Dışişleri Bakanlığı: Tüm Ülkelerin Egemenliğine Saygı Duyuyoruz

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, düzenlediği basın toplantısında Çin'in Paris Büyükelçisi Lu Shaye'nin "eski Sovyetler Birliği ülkeleri" konusunda yaptığı açıklamalarla alakalı gelen soruyu yanıtladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı: Tüm Ülkelerin Egemenliğine Saygı Duyuyoruz

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, düzenlediği basın toplantısında Çin'in Paris Büyükelçisi Lu Shaye'nin "eski Sovyetler Birliği ülkeleri" konusunda yaptığı açıklamalarla alakalı gelen soruyu yanıtladı. Ning, "Çin, tüm ülkelerin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duymakta ve BM Şartı'nın amaç ve ilkelerini desteklemektedir" dedi.

Çin'in Paris Büyükelçisi Shaye'nin TV kanalına verdiği röportajda, eski Sovyetler Birliği ülkelerinin uluslararası hukuk kapsamında etkin bir statüsü olmadığını, egemen bir ülke olarak statülerini somutlaştıracak bir anlaşmanın olmadığını söylemesi tepki çekmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ning, düzenlediği basın toplantısında bu konuya ilişkin gelen soruyu yanıtladı. Ning, "Toprak egemenliği konusunda Çin'in tutumu tutarlı ve nettir. Çin, tüm ülkelerin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duymakta ve BM Şartı'nın amaç ve ilkelerini desteklemektedir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Çin, ilgili ülkelerle diplomatik ilişkiler kuran ilk ülkelerden biri olmuştur. Diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Çin, ikili dostane işbirliği ilişkilerini geliştirmek için her zaman karşılıklı saygı ve eşit muamele ilkelerine bağlı kalmıştır. Çin, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra cumhuriyetlerin egemen statüsüne saygı duymaktadır" ifadelerini kullandı.

"BAZI MEDYA ORGANLARI SÖYLEMLERİ ÇARPITIYOR"

Ning, bazı medya organlarının kasıtlı olarak Çin'in söylemlerini çarpıttığını ifade ederek, "Bazı medya organları Çin'in Ukrayna konusundaki tutumunu kasıtlı olarak yanlış yorumlamakta ve Çin ile ilgili ülkeler arasına kötü niyetle nifak sokmaktadır. Buna karşı uyanık olmalıyız" diye konuştu.

NELER OLMUŞTU?

Çin'in Paris Büyükelçisi Shaye'ye, katıldığı TV programında, 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'ı Ukrayna toprağı olarak görüp görmediği soruldu. Shaye soruyu, "Eski Sovyetler Birliği ülkelerinin uluslararası hukuk kapsamında etkin bir statüsü yoktur, çünkü egemen bir ülke olarak statülerini somutlaştıracak uluslararası bir anlaşma yoktur. Burada Kırım'ın aslında Rusya'nın bir parçası olduğu bir tarih var. Sovyetler Birliği döneminde Kırım'ı Ukrayna'ya teklif eden Kruşçev'di" diyerek yanıtlamıştı.

Shaye'nin açıklamasının ardından Letonya, Litvanya ve Estonya Dışişleri Bakanlıkları, ülkelerindeki Çinli temsilcileri bakanlığa çağırarak açıklama yapmasını istedi. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Shaye'nin açıklamasının kabul edilemez olduğunu ifade ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin danışmanı Mihaylo Podolyak Shaye'nin Rusya'nın propagandasını tekrar ettiğini söylemişti.