Cuma namazı kaç rekattır? Cuma namazı nasıl kılınır?

Cuma namazı kaç rekattır? Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı farz mı? İşte Cuma namazı hakkında tüm detaylar...

Cuma namazı kaç rekattır? Cuma namazı nasıl kılınır?

Her Cuma olduğu gibi bu Cuma günü de camiler dolmaya devam edecek. Cuma namazının kılınışıyla ilgili detaylar sık sık araştırılıyor. 29 Aralık 2023 tarihine göre Diyanet'e göre adım adım yılın son Cuma namazı kılınışının detaylarını açıklıyoruz.

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

Cuma namazı, 4 rekât sünnet, 2 rekât farz ve 4 rekât son sünnet olmak üzere toplamda 10 rekâttan oluşuyor. Cuma namazı, Cuma günü camide kılınan ve farz olan bir namazdır.

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma namazı, farz namazlardan biri olup, Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır. Namazdan önce hutbe okunması, Cuma namazının özelliklerinden biridir. Cuma namazı, 10 rekât olmasına rağmen nafile namazlarla birlikte 16 rekât olarak kılınır.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre Cuma namazının kılınışı şu adımları içerir:

Öğle ezanı okunduktan sonra, ilk sünnet olarak 4 rekât Cuma namazının ilk sünneti kılınır. Niyet edilirken "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya" denilir. Bu namaz, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Her rekatta Sübhaneke, Euzü Besmele, Fâtiha ve zamm-ı süre okunur. İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur. Son oturuşta cami içinde ikinci ezan okunur ve imam minbere çıkar. Hutbe okunur. Hutbe okunurken cemaatin konuşması mekruh sayılır. Hatip dua ederken cemaat sessizce âmîn demez. Hutbe bittikten sonra müezzin kamet getirir. Cemaatle iki rekât farz kılınır. Ardından dört rekât son sünnet kılınır. Son sünnetten sonra zuhr-i ahir niyetiyle dört rekât daha namaz kılınır. İki rekât vaktin sünneti kılınır. Namaz sonrasında Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunup dua edilir.