‘güçlü Kadınlar Yollarda’ Projesi Başlıyor
Güçlü Kadınlar Yollarda Projesi', İstanbul'da aktif üretim yapan 15 dezavantajlı kadın kooperatifinin güçlenmesine ve kapasite gelişimine katkıda bulunacak.
Güçlü Kadınlar Yollarda Projesi', İstanbul'da aktif üretim yapan 15 dezavantajlı kadın kooperatifinin güçlenmesine ve kapasite gelişimine katkıda bulunacak.
İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Bilimsel Projeler Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen "Güçlü Kadınlar Yollarda" projesi 4 Mayıs'ta başlayacak ve 12 ay sürecek. Bu süreçte kapsamlı ihtiyaç analizi, kooperatiflere yönelik eğitim ve mentorluk destekleri ile kooperatiflerin alternatif satış kanallarının geliştirilmesine yönelik bir dizi aksiyon alınacak.
Proje, küresel ölçekte artan kadın işsizliğinin ve yoksulluğunun önlenmesinde kritik rol oynayan kadın kooperatiflerinin kapasite gelişimine ürün geliştirme, pazarlama ve yeni satış kanalları bulma noktalarındaki kabiliyetlerinin artırılmasına destek olarak katkıda bulunmayı hedefliyor.
"ÜLKEMİZDE KADINLARIN İSTİHDAMA KATILIMI YÜZDE 34"
Kooperatiflerin dünya çapında 100 milyon kişiye istihdam imkânı sağladığını ve işsizliğin önlenmesinde, yoksulluğun azaltılmasında da etkin bir araç olduğunu ifade eden İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Kazanoğlu, "Bu bağlamda ev işleri, çocuk ve yaşlı bakımı gibi hane içi işlerden sorumlu görülen bu yüzden de iş hayatına girişi ve iş hayatındaki hareketliliği oldukça kısıtlı olan kadınların hem ekonomik hem de sosyal hayatta daha aktif olabilmelerini sağlayacak yöntemlerin en başında kadın kooperatifleri gelmektedir. Özellikle kadınların istihdama katılımlarının yüzde 34 olduğu ülkemizde kadın kooperatifleri, kadınların istihdama katılmasında, mesleki ve sosyal alanlarda farklı yetkinlikler kazanmasında ve ekonomik kazanç sağlamasında çok önemli bir yer tutmaktadır. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) 2022 yılında yayınladığı Kapsayıcı Kamu Satın Almaları Raporu'na göre kadın kooperatiflerinin güçlenmesi önce kadın girişimcilerin sonra yerel ekonominin sonra da ekonominin güçlenmesine yüzde 83 katkıda bulunacaktır" diye konuştu.
NELER YAPILACAK?
Projede, öncelikle kapsamlı bir ihtiyaç analizi yapılacak. Tespit edilen ihtiyaçlara göre eğitim ve mentorluk desteği sağlanacak ve son olarak alternatif satış kanalları geliştirilerek kooperatiflerin ekonomik sürdürülebilirliğine katkıda bulunulacak. Kadınlar, kooperatifçilik, finansal okuryazarlık, etkili yöneticilik, kalite ve risk yönetimi dijitalleşme alanlarında eğitimlerle güçlendirilecek. Bunların yanı sıra kooperatiflerin müşterilerine daha kolay ulaşması ve ürünlerini online ortamda daha etkin satmasını sağlayacak beceriler kazandırılacak.