Hüseyin Aytekin: Artık Bizim Sabrımız Kalmadı

MKE Ankaragücü Basın Sözcüsü Hüseyin Aytekin, "Burada hakem soyunma odasına zor gitti. Soyunma odasından rakip takım yöneticileri tarafından baskıyla ve hakaretle sahaya giriyor. Siz bu hakemin nasıl düzgün bir maç yönetmesini bekleyebilirsiniz....

Hüseyin Aytekin: Artık Bizim Sabrımız Kalmadı

MKE Ankaragücü Basın Sözcüsü Hüseyin Aytekin, "Burada hakem soyunma odasına zor gitti. Soyunma odasından rakip takım yöneticileri tarafından baskıyla ve hakaretle sahaya giriyor. Siz bu hakemin nasıl düzgün bir maç yönetmesini bekleyebilirsiniz. Nasıl yanlı karar vermemesini bekleyebilirsiniz. O da bir insan. Nasıl baskıya eğilmemesini bekleyebilirsiniz. Nihayetinde kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Verilmeyen kartlar, aleyhimize verilen bir penaltı… Bakın burada 2 bin kişi çocuğunun rızkını harcayarak buraya takımını desteklemeye geliyor. 100 binlerce insan Ankara'da bu takımın arkasında. Bizde ligde kalma mücadelesi veriyoruz. Bizim için her puan altın değerinde. Yani bunu bu şekilde nasıl yapacağız ben bilmiyorum. Başkanımız içeride rahatsızlandı, o da artık açıklama yapmaktan bıktı. Açıklamayla da bir yere gidilmiyor. Bunu nasıl çözeceğiz, Türk futbolundan bu elleri nasıl çekeceğiz inanın bilmiyorum. Artık bizim sabrımız kesinlikle kalmadı" dedi.

MKE Ankaragücü, Spor Toto Süper Lig'in 29'uncu haftasında konuk olduğu Fenerbahçe'ye 2-1 mağlup oldu. Karşılaşmanın ardından Ankaragücü Basın Sözcüsü Hüseyin Aytekin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Hüseyin Aytekin, "Türk futbolu için kara gecelerden biri maalesef. Yaklaşık 24 saat önce rakip takımın yaptığı açıklamalar, bugün yine devre arasında soyunma odasından sahaya dönen bir hakemin rakip takımın 3-4 yöneticisi tarafından hakarete varan sözlerle sahaya girip maçı yönetmeye başladığını gördük. Ben ilk defa böyle bir olayla karşılaşıyorum. Bakın böyle bir baskıyla dün yapılanlar, bugün saha içinde yapılanlar, bu hakemlerin maalesef doğru maç yönetmesi ve doğru karar vermesi mümkün değil. Biz sanki burada bir senaryo yazılmış, bir sinema filmi oynanıyor. Bazı takımlarda bu filmin zorunlu oyuncuları. Çok önemli ve farklı bir şey söyleyeceğim. Maçla ve hakem hataları ile ilgili basın açıklamamızı daha maç oynanmadan bugün saat 1.5'ta hazırlayarak buraya geldik. Bakın bu Türk futbolunun geldiği noktayı bize gösteriyor. Biz Türk futbolunun gelişmesini istiyorsak, Avrupa'da ilerlemek istiyorsak bunu bu şekilde başaramayız. Türk futbolu; Ankaragücü, Anadolu takımları ve başka takımlar ile güzel. 3-4 takımın sürüklediği bir ligde kalite beklemek mümkün değil. Burada hakem soyunma odasına zor gitti. Soyunma odasından rakip takım yöneticileri tarafından baskıyla ve hakaretle sahaya giriyor. Siz bu hakemin nasıl düzgün bir maç yönetmesini bekleyebilirsiniz. Nasıl yanlı karar vermemesini bekleyebilirsiniz. O da bir insan. Nasıl baskıya eğilmemesini bekleyebilirsiniz. Nihayetinde kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Verilmeyen kartlar, aleyhimize verilen bir penaltı… Bakın burada 2 bin kişi çocuğunun rızkını harcayarak buraya takımını desteklemeye geliyor. 100 binlerce insan Ankara'da bu takımın arkasında. Bizde ligde kalma mücadelesi veriyoruz. Bizim için her puan altın değerinde. Yani bunu bu şekilde nasıl yapacağız ben bilmiyorum. Başkanımız içeride rahatsızlandı, o da artık açıklama yapmaktan bıktı. Açıklamayla da bir yere gidilmiyor. Bunu nasıl çözeceğiz, Türk futbolundan bu elleri nasıl çekeceğiz inanın bilmiyorum. Artık bizim sabrımız kesinlikle kalmadı" ifadelerini kullandı.

"TFF VE MHK ÜZERİNDE CİDDİ BİR BASKI OLUŞUYOR"

Penaltı kararı sonrasında bir karar alınması gerektiğini söyleyen Hüseyin Aytekin, "Çok net söylüyorum. Hatta bugün çok radikal bazı maç esnasında penaltı kararı ile birlikte belli kararlar da alınabilirdi. O noktadaydık. Orada yönetim kurulu olarak farklı bir inisiyatifte bulunduk. Kendi adımıza bir karar verdik ve maç bu şekilde bitti. Yani bir takımdan 1 puan alıp, bir takıma verilmesi bu kadar kolay olmamalı. Burada 22 tane futbolcu, teknik direktörler ve tribünde insanlar var. Çok zor bir şey değil. Adaletli bir maç yönetip, kim hak ediyorsa onun kazanmasını yöneterek bunu sonuçlandırmak. Çok zor değil ama maalesef sürekli bunu yaşıyoruz. Özellikle İstanbul takımlarıyla oynadığımız maçlarda bunu daha fazla yaşıyoruz. 24 saat önce 4-5 tane açıklama yapılıyor. TFF ve MHK üzerinde ciddi bir baskı oluşuyor. O da yetmiyor. İlk yarı bittiğinde hakem soyunma odasına zor gitti ya. Bakın Anadolu'da bunları hakemlere yapmak bizim Ankaragücü ve birçok takım için bu mümkün değil. Maalesef buralarda bu kararlar esnetiliyor. Hakem oyuna başlayacak, soyunma odasında 3 tane yöneticinin hakareti ile oyuna giriyor. Ben de oradaydım. Bu hakemin nasıl adaletli maç yönetmesini bekleyebilirsiniz. Ben diyaloğu duydum. Hakem orada, kendisi mutlaka bunu raporlara geçirecektir. Bunu benim söylemem uygun olmaz" dedi.

"İNSANLAR ARTIK BU TİYATROYA İNANMIYOR"

Sahada verilen kararların yanlış olması sebebiyle Türk futbolunun geriye gittiğini söyleyen Aytekin, "Biz Ankara'yız. Türkiye'nin başkentinin 113 yıllık kulübüyüz. Biz zaten kendimizi ayrı bir yere koymuyoruz. Zaten Türkiye'de bu işin en tepe noktası neyse biz kulüp olarak kendimizi oraya koyuyor ve orada da görüyoruz. Bu da bir gerçek. Ama ligi belli birkaç takımın yarışında olması için dizayn etmek doğru bir şey mi. Şimdi bizim aleyhimize kararlar oldu, haftaya biz Giresunspor ile oynayacağız. Bu sefer bizim lehimize kararlar olsun ve Giresun mağdur olsun. Bunu artık bitirelim. Bu şekilde çözülmez. Bakın Türk futbolu hem izleyici sayısı anlamında hem değer anlamında maddi olarak her geçen gün eriyor. Her geçen gün geriye gidiyor. Bunun tek nedeni işte bugün bu sahada verilen kararlar. İnsanlar da artık bu tiyatroya inanmıyor. Böyle bir şey var mı? Ben kulübün basın sözcüsü olarak bugün bu maçla ilgili, hakem hatalarıyla ilgili basın açıklamamı saat bir buçukta yazdım. Bu ne kadar acı bir şey biliyor musun? Resmen bir senaryo var. Bir sinema filmi oynatılıyor ve sonu da belli. Biz de içinde oynuyoruz. Bu şekilde olmaz. Burada herkesin emeği var. Maddi ve manevi olarak yöneticiler çok ciddi fedakarlıklar yapıyor. Taraftalar çok ciddi fedakarlıklar yapıyor. Bu nasıl çözülecek bilmiyorum. Tüm futbol kulüplerinden rica ediyorum. Sürekli açıklamalarla, sürekli hakemler üzerinde, federasyon üzerinde bu baskılarla bu insanların bu şekilde kararlar vermesine neden olmayalım. Fenerbahçe şimdi burada bu maçı böyle bir penaltıyla kazandı. 3 puanı aldı. Acaba buradan vicdanı rahat gidiyor mu. Bunu da sorgulamak lazım" şeklinde konuştu.

"DÜNYA'NIN HANGİ LİGİNDE BÖYLE BİR ŞEY VAR?"

Bir şeylerin değişmesi gerektiğini söyleyen Aytekin, "Daha önce başka maçlarda da çok ciddi hatalarla puanlar kaybetmiştik. Bununla ilgili ne yapılabilir. Tabi burada Ankaragücü'nün de zarar görmemesi gerekiyor. Ama artık bir şeylerin değişmesi için de bir aksiyon alınması gerekiyor. Buradan şimdi ben konuşuyorum, internet sitemden açıklama yapıyorum haftaya her şey unutuluyor. Yine bazı takımlar mağdur ediliyor. Bazı takımlar hak etmediği puanları alıyor. Bunun bu şekilde devam etmesi mümkün değil. Açık ve net söylüyorum. Biz kendi içimizde de yönetim olarak bir toplantı yapacağız. Çok ciddi paralar harcıyoruz, çok ciddi borçlar ödüyoruz, çok ciddi vakit harcıyoruz. Taraftarlarımızın haklarını korumak zorundayız. Biz bu koltuklarda oturuyorsak her zaman Ankaragücü'nün hakkını korumakla hükümlüyüz. Pozisyonlar bugün yine hakem hocaları tarafından tartışılacak. Çok üzülüyorum ama artık konuşacak da bir şey yok. Buraya maç oynamaya geliyorsunuz ama akşam ne yaşayacağınızı bilerek geliyorsunuz. Biz bugün 13.45'te açıklamamızı hazırlayarak maça çıktık. Bu Türk futbolunun geldiği noktadır. Ben bunu federasyona ve hakem kuruluna iletiyorum. Onlar da kendi içinde bunu sorgulaması lazım. Bir tarafı bu, bir tarafı da biz spor yöneticileri, teknik direktörler belki siz basın mensuplarının bu hakemler üzerindeki baskıyı azaltması gerekiyor. Her maçtan önce hem kulüplerle hem de hakemlerle ilgili bir ön hazırlık yapılıyor, hedef noktasına getiriliyor. Ondan sonra da sahadaki hakemleri izliyoruz. Belki iyi niyetli, belki kötü niyetli, belki bu baskılardan dolayı, belki de gerçekten kötü niyetli. Benim bunun ayrımını yapma şansım yok. Ama burada Türk futbolunun paydaşlarının tamamı sorumlu. Dünya'nın hangi liginde böyle bir şey var. Bir futbol müsabakasının hakemi soyunma odasından ikinci devreye 3 tane yöneticinin arasında çıkıyor. Bu hakem insan neticede. Hakemler bu baskıyı kaldıracak testlerden geçiyor mu, onu da bilmiyorum. Ciddi psikolojik bir konu. Hakemlerin de yeterliliği tartışılır. Ama bugün bizim burada yaşadığımız tiyatro, burada yaşadığımız filmin senaryosu söylediğim gibi dün akşam yazılmıştı zaten" dedi.

"TARAFTALARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Taraftarlar adına üzgün olduğunu belirten Hüseyin Aytekin, "Onlara teşekkür ediyorum. İnanılmaz taraftarımız vardı. Bu ekonomik şartlarda 2000 kişi buraya geliyor. Oruçlarını stadyumda açarak buraya geliyorlar. Yani bakın bu kul hakkıdır. Bence buna kimsenin girmemesi lazım. Bunun altında kalan gerçekten ezilir" ifadelerini kullandı.

"TEPKİMİZİ HER ZAMANKİNDEN FARKLI KOYACAĞIZ"

Aytekin, TFF'ye ve MHK'ye başvuruda bulunacak mısınız sorusuna ise, "Tabii ki bulunacağız. Biz kendi içimizde bunu değerlendireceğiz. Çünkü Ankaragücü'ne zarar verecek hiçbir olayın içinde olmak istemeyiz. Gereken tepkimizi her zamankinden farklı koyacağız. Ya da bu ligin 1'incisini, 2'ncisini açıklasınlar, düşenleri de açıklasınlar. Biz de bundan sonraki deplasmanlarımızı bir turistik ziyaret gibi yapalım. Bu şekilde olmaz. Zaten bu olduğu zaman futbolda heyecan olmuyor, seyirci olmuyor, futbol değerin olmuyor. Yayıncı kuruluşla çok komik paralara anlaşma yapıyorsun. O gelirle takımlar borç batağında. O kalitede futbolcuları transfer etmek zorundasın. Aslında bugün bu soruna neden olanlar uzun vadede bunun cezasını en fazla onlar çekiyor. Bu takımların hepsinin ilerleyen zamanda rekabet edemeyecek hale gelmesinin tek nedeni bugün burada alınan puanlar veya bizim kaybettiğimiz puan" cevabını vererek sözlerini noktaladı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Hüseyin Aytekin'in açıklamaları