‘patentle Türkiye 3'üncü Üniversiteler Patent Yarışması Ödül Töreni’nde Ödüller Sahiplerini Buldu

Üniversitelerde patent farkındalığının artırılması, üniversite öğrencilerinin profesyonel meslek hayatlarında ve akademik çalışmalarda kullanacakları bilgilerle donatılması ve Türkiye'nin teknolojik gelişmesinde önemli yer tutan buluş...

‘patentle Türkiye 3'üncü Üniversiteler Patent Yarışması Ödül Töreni’nde Ödüller Sahiplerini Buldu

Üniversitelerde patent farkındalığının artırılması, üniversite öğrencilerinin profesyonel meslek hayatlarında ve akademik çalışmalarda kullanacakları bilgilerle donatılması ve Türkiye'nin teknolojik gelişmesinde önemli yer tutan buluş faaliyetleri konusunda teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen "3. Üniversiteler Patent Yarışması'nın ödülleri, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü'nde gerçekleştirilen tören ile sahiplerini buldu. Program kapsamında, Avrupa Patent Ofisi ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından "Pan-Avrupa Genç Profesyoneller Programı Mutabakat Zaptı" gerçekleştirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde dün "Patentle Türkiye - 3. Üniversiteler Patent Yarışması Ödül Töreni" ve Avrupa Patent Ofisi ile İstanbul Teknik Üniversitesi arasında "Pan-Avrupa Genç Profesyoneller Programı Mutabakat Zaptı İmza Töreni" gerçekleştirildi. İmzalanan Mutabakat Zaptı ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezunlarının Avrupa'nın ikinci hükümetler arası kuruluşu olan Avrupa Patent Ofisi (EPO) bünyesinde staj imkanlarından yararlandırılması hedefleniyor.

Üniversite öğrencileri, TÜRKPATENT'in elektronik başvuru sistemi olan EPATS üzerinden yarışma kapsamında ücretsiz olarak patent başvurusu yaptılar. Başvurular, sınai mülkiyet uzmanları tarafından çeşitli kriterlere göre değerlendirilerek 10 buluş belirlendi. Yarışmanın birincisi 30 bin TL, ikincisi 20 bin TL, üçüncüsü 15 bin TL, dördüncü ve onuncu sırada yer alan öğrenciler 10 bin TL ile ödüllendirildi. Dereceye giren öğrencilere toplamda 135 bin TL ödül verildi. Yarışmada ayrıca ilk üçe giren buluşlar için Türk Sınai Mülkiyet Değerleme Şirketi (TÜRKSMD) tarafından ücretsiz patent değerleme hizmeti sunulacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törenin açılış konuşmasını İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ile Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar yaptı. Ardından Avrupa Patent Ofisi Başkanı António Campınos söz aldı. Daha sonra ilk 10'a giren öğrenciler ödüllerine kavuştu.

"İSTİHDAM EDİLMELERİ KONUSUNDA ONLARA BÜYÜK BİR AVANTAJ SAĞLAYACAK"

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu yaptığı açılış konuşmasında, "Pan Europan Seal Programı (Fikri Mülkiyet Staj Programı) Avrupa'nın en büyük ikinci uluslararası organizasyonu olan Avrupa Patent Ofisi'nin ve Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi, stratejik partneri olan üniversitelerle iş birliği içinde yürüttüğü önemli bir staj programı. Tabii biz de İstanbul Teknik Üniversitesi olarak öğrencilerimizin iş deneyimi kazanması anlamında staj programlarını çok önemsiyoruz. Bu programa katılan öğrencilerimiz özellikle sınai mülkiyet ve patent alanında becerilerini geliştirme imkanını elde edecekler. Dolayısıyla edindikleri deneyim bu alanda istihdam edilmeleri konusunda onlara büyük bir avantaj sağlayacak. Pan Europan Staj programı tüm bölümlerin lisans, yüksek lisans ve doktora programı mezunlarına açık olan bir program. Avrupa Patent Ofisi burada bilhassa mühendislik ve fen bilimleri bölümlerinde okuyan öğrencilerin katılımlarını özellikle teşvik etmektedir. Öğrenciler için birçok avantajlar içeren bu programa İstanbul Teknik Üniversitesi olarak bizler de katılmaktan son derece mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.

"BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURULUYOR"

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar, konuşmasında, "Patentle Türkiye Yarışması tam da üniversiteli öğrencilerimizde patent farkındalığını arttırmayı amaçlayan bir yarışma. Bizim yarışmamızı ayıran bir özellik var. Adaylar Patentle Türkiye yarışmasına doğrudan patent başvurusu yaparak katılıyorlar. Yani Türk Patent ve Marka Kurumu'nun elektronik başvuru sistemi üzerinden ücretsiz olarak patent başvurusu yaparak bu yarışmaya katılıyorlar. O yüzden aslında bir taşla iki kuş vuruluyor. Bir yarışmaya bir aday olarak katılım sağlamış oluyorsunuz. Diğer yandan da bir fikri mülkiyet başvurusu yapmış oluyorsunuz. Yani Türk Patent ve Marka Kurumu'nun kayıtlarına, daha sonra da uluslararası veri tabanlarına aslında bir başvurunuz yansımış oluyor. O yüzden biz şunu diyoruz, bu yarışma hiçbir şekilde kaybedenin olmadığı bir yarışma. Çünkü her aday bu yarışmaya katılan her öğrencimiz CV'sine bir patent başvurusu yazdırıyor. Öğrencilik döneminde bunu başarmış oluyor" diye konuştu.

"GELECEĞİ GÜÇLENDİRMİŞ OLUYORSUNUZ"

Avrupa Patent Ofisi Başkanı António Campınos ise "Bugün burada sizlerle olmak bir onur. Bu yıl Avrupa Patent Ofisi 50'nci yılını kutluyor. Mutakabat Zaptını birleştirerek önemli bir iş birliğini gerçekleştirmiş oluyoruz. Gezegenimizde yaşadığımız zorlukların üzerinden beraber geliyoruz. Bizim refah toplumlara ulaşmak gibi bir amacımız var. Bu mutakabat zaptı ortak bir taahhüdün geleceğe yatırım yapmak için bir göstergesi. Genç bir kişiye yatırım yaptığınız zaman geleceği güçlendirmiş oluyorsunuz" dedi.

"BİRİNCİ OLDUĞUM İÇİN ÇOK MUTLUYUM"

Yarışmada 1'inci olan Ankara Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Zeynep Sabra Tutar (20), projesini ve duygularını şu şekilde anlattı:

"Biz literatürde böbrek hastalıklarıyla ilgili bir eksik olduğunu fark ettik. Dünya Sağlık Örgütü böbrek hastalıklarını çok önemli bir yere koyarken maalesef böbrek hastalıkları çok büyük bir mortalite sebebi. Ancak şu anda standardize olmuş ölçüm araçları yeterli değil. Biz bunun eksikliklerini literatürde fark edip kendi cihazımızı elektrokimyasal sensör geliştirmeyi hedefliyoruz. Öncelikle bu patente başvururken ana amacımız, böbrek hastalıklarını ölçebilecek daha standardize bir ölçüm aracı geliştirmekti. Böylece kliniklerde böbrek hastalıklarını kolayca tanımlayabilecek, daha erken teşhis koyabilecek bir buluş hedeflemekteydik. Ülkemizin patent konusundaki gelişmelerine de bir katkımız olduğu için çok mutluyuz. Birinci olduğum için çok mutluyum, çok gururluyum. Hem kendi, hem ülkemiz, hem de üniversitemiz adına."

"ÜMİT VERİCİ, GÜZEL BİR ŞEY"

Yarışmada 2'nci olan İstanbul Medipol Üniversitesi'nde doktora yapan Abuu Bakarı Kıhero(35) ise "Biz telsiz haberleşme üzerinde çalışıyoruz. Özellikle fizik katmanı da çalışıyoruz. Bu yarışmada yaptığımız patent haberleşme güvenliğiyle alakalı. Yani haberleşme sinyallerini korumak için. Çünkü haberleşme sinyalleri normalde her yere yayılıyor. Herkes yakalayabiliyor, işleyebiliyor. Biz yaptığımız teknik şey o sinyali korumak için yani, herkes yakalayabiliyor ama işleyemez. İkinci olduğum için mutluyum. Ümit verici, güzel bir şey" dedi.