Siirt Tillo'daki türbede yaşanan Işık hadisesini izlemeye gelen protokole Vali Osman Hacıbektaşoğlu, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, başkan yardımcıları Eyüp Yeşil ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Adem Albayrak katıldı. Bir rivayete göre Erzurumlu İbrahim Hakkı, 'Öğretmenimin başucunda doğmayan güneşi ne yapayım?' dedi ve arayışa geçti. Hocası Fakirullah'ın 1734 yılında Tillo semtinde vefat etmesinden sonra. Tillo'ya yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki bir tepede, 1764'te ustası için yanına tünemiş bir kule ve taş duvarlı bir türbe inşa etti. Her yıl ekinokslarda ortaya çıkan ve duvarın ortasındaki pencereden süzülen güneşin ilk ışınları, pencereden türbeye yükselmeden önce kulenin aynasına yansır.
2011 Yılında Tadilat Yapılmıştı
1960'lı yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları sırasında pencerenin konumu değiştirildiği için mekanizma kaybolmuştur. Diğer üniversitelerden uzmanların da yardımıyla 2011 yılında ikinci bir pencere açıldı ve etkinlik bir kez daha izlendi. Her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gece ve gündüzün eşit olduğu ve 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenen "Işık Hadisesi" etkinliğine Türkiye'nin dört bir yanından insanlar geldi. İlçe meydanında kurulan platformda Kur'an-ı Kerim okunarak törene başlandı. Meydana yerleştirilen dev ekrandan vatandaşlar olayı izleyebiliyordu. Saat 06:19'da güneşle aydınlanan türbeye yansıyan olay beş dakika boyunca ziyaretçiler tarafından gözlemlendi.
Protokol Işık Hadisesini İzledi
Yargıtay Başkan Yardımcıları Eyüp Yeşil ve Adem Albayrak, Vali Osman Hacıbektaşoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ve Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Tuğan Sarıca da hazır bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan anlatım ise şöyle:
Siirt İli Aydınlar (Tillo) İlçesi sınırları içerisinde bulunan İsmail Fakirullah Türbesi'ndeki ışık mekanizmasına bağlı türbenin kule ve duvar kalıntıları, insanlık tarihinde önemli bir aşamaya sahip bölgesel bir inancın mimari açıdan önemli bir temsilcisidir. Bunun sebebi ise bölge inancını yansıtmasıdır.
Türkiye’nin Her Yanından İzlemeye Geliyorlar
Gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşen ve 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan "Işık Hadisesi" kutlaması için Türkiye'nin dört bir yanından insanlar bölgeye akın etti. Kurulan platformda İlçe meydanında törene başlamak için Kuran-ı Kerim okundu. Meydana yerleştirilen dev ekrandan vatandaşlar olayı diledikleri gibi izleyebiliyordu. Saat 06:19'da güneşle aydınlanan türbeyi izleyen ziyaretçiler, olayı çıplak gözle beş dakika boyunca net bir şekilde izledi.